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Clarification of applicable review process for siting ham radio antennas in
residential zones.

The City received a request for clarification of the City’s review processes
relative to ham radio antennas. The City was asked to evaluate our
processes in light of applicable Federal Regulations: Part 97.15, Amateur
Radio, Subpart A, General Provisions, which states in part: “Except as
otherwise provided herein, a station antenna structure may be erected at
heights and dimensions sufficient to accommodate amateur service
communications. State and local regulation of a station antenna
structure must not preclude amateur service communications. Rather, it
must reasonably accommodate such communications and must
constitute the minimum practicable regulation to accomplish the state or
local authority's legitimate purpose.”

The Zoning Use Table, RMC Section 4-2-060, lists a ‘ham radio antenna’ as
needing a Conditional Use Permit in all residential zones. RMC 4-2-110A
and B limits the height of structures in residential zones to 30, if
attached to a dwelling, or 15’ if detached. RMC 4-4-140C exempts ham
radio antennas from all wireless facility requirements listed in 4-4-140C.

Upon review of the City’s development regulations and the above federal
law, it was determined that in order to ensure consistency with federal
regulations, further clarification of the required review process was
necessary. A review process, such as the Conditional Use Permit review
process, would seem to achieve a goal of balancing the needs of the
surrounding neighborhood with the requirement of “reasonable
accommodation” for these types of antennas. A prescriptive and strict
limitation of only 15’ or 30’ might be in excess of what is needed to
achieve the “minimum practical regulation”.

An administrative Conditional Use Permit is required to site a ham radio
antenna in a residential zone per RMC 4-2-060, Zoning Use Table.
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Maximum permissible height for such structures will be determined via
the Conditional Use Permit Process. A variance is not required for these
structures to exceed the standard height limits set by the residential
zoning districts.

C. E. “Chip” Vincent

March 13, 2012

To appeal this determination, a written appeal--accompanied by the
required filing fee--must be filed with the City's Hearing Examiner (1055
South Grady Way, Renton, WA 98057, 425-430-6515) no more than 14
days from the date of this decision. Your submittal should explain the
basis for the appeal. Section 4-8-110 of the Renton Municipal Code
provides further information on the appeal process.

Various subsections of Section 4-2-110A of the Development Standards
for Residential Zoning Designations (Primary and Attached Accessory
Structures) will need to be amended to read as shown on the attached
Attachment A.
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Attachment A
Amend portion of RMC 4-2-110A relating to height to read as follows:

4-2-110A BUILDING STANDARDS

Maximum Building Height, except for uses having a “Public Suffix” (P) designation and
public water system facilities®®

RC, R-1, R-4, R-8 and R-10 30 ft.

R-14 Residential and Civic Uses: 30 ft.

Commercial Uses: 20 ft.

RM “U” suffix; 50 ft.

“T" suffix: 35 ft.

“F" suffix: 35 ft.2°

Maximum Height for Ham/Amateur Radio Antennas

RC, R-1, R-4, R-8, R-10, R-14 and
RM

To be determined via the Conditional Use Permit Process

Maximum Height for Other Wireless Communication Facilities

RC, R-1, R-4, R-8, R-10, and-R- |See RMC 4-4-140G, Standards for Specific Types of
14, and RM Wireless Facilities

Amend portion of RMC 4-2-110B relating to height to read as follows:
4-2-110B HEIGHT

Maximum Building Height except for uses having a “Public Suffix” (P) designation®®

RC Accessory building — 15 ft.
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R-1, R-4 and R-8 Accessory building — 15 ft.
Accessory dwelling units — 30 ft.

Animal husbandry or agricultural related structures — 30 ft.

R-10 and R-14 Accessory building — 15 ft.

Accessory dwelling unit — 30 ft.

RM 25 ft., except in the RM-U District where the maximum height shall
be determined through the site plan review process.

Maximum Height for Ham/Amateur Radio Antennas

RC, R-1, R-4, R-8, R-10,
R-14, and RM

To be determined via the Conditional Use Permit Process

Maximum Height for Other Wireless Communication Facilities

RC,R-1, R-4, R-8, R-10, | See RMC 4-4-140G, Standards for Specific Types of Wireless
and R-14, and RM Facilities
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